Commissioned by the Institute of Contemporary Art in Boston, Voromuro was part of a group exhibition intended to bring visitors to various locations within the Harbor Islands. Our installation attracted a large number of visitors to Georges Island, and generated a conversation about building efficiency and sustainability by its very nature.

The form of Voromuro is generated from an ongoing preoccupation with biomimicry - how to learn from natural systems as a means of developing structural efficiencies. In the design and fabrication of the structure we learned from the variable structure of cellular organism and in particular from the cellular structures of human bones as a means of achieving structural stability and strength with a very light material and with little material use. The depth of the coffering varies responding to forces, loads, and stresses—in turn, offering dynamic visual properties as the skin ranges from dense to sparse and opaque to transparent. Fabricated out of PETG (glycolised polyethylene terephthalate) panels, all units are CNC milled from flat sheets, making the installation constructable without any deformation to the material units. Thus, no panel was heated or stretched into shape, but rather was simply bent to closed cells by the alignment of predrilled de-mountable rivet points.

Location: Georges Island, MA

Selected Awards:
Best of Year Awards: Interior Design Magazine, Merit Award